Zin om de biodiversiteit in kaart te brengen?

Image

Er zijn er op ons perceel in Oud Ade twee dagen gepland om planten, dieren en bodemleven te inventariseren.
– De eerste is op zondag 25 juli, wanneer de burgerwetenschappers van Oud Ade een zogenoemde ‘BioBlitz’ organiseren om zoveel mogelijk soorten op het perceel in kaart te brengen. Er is vrije inloop van 10:00 tot 15:00 uur.
– De tweede dag valt samen met de Bodemdierendagen 2021, op vrijdag 24 september, met ook weer een vrije inloop van 10:00 tot 15:00 uur.

Het doel van deze tellingen is om zoveel mogelijk waarnemingen op Waarneming.nl te noteren. Op deze toegankelijke website kan iedereen waarnemingen noteren en die zijn vervolgens vrij toegankelijk.
Heb je weinig kennis van dier, plant of bodem? Geen probleem, er zijn handige apps beschikbaar – zoals ObsIdentify en Pl@ntNet – die je veelal op basis van een foto vertellen welke naam iets heeft. Later thuis kan je ook je waarneming op waarneming.nl nog aanpassen.
Elke ervaring met inventariseren van grond, planten en dieren is welkom. Nieuwsgierige inventarisatoren in de dop zijn zeker ook welkom. We adviseren een kleine voorbereiding van Waarneming.nl en de apps. Je hebt een eigen account bij Waarneming.nl nodig en internettoegang of een opschrijfboekje, zodat je alles later goed in kan voeren.
Wil je meer weten over burgerwetenschappers en de activiteiten op Oud Ade, zie hier.
Er is een klein parkeerterrein bij de kerk in Oud Ade (5 minuten lopen) en er is een bushalte direct aan het perceel. Bus 56 vanuit station Leiden komt daar ongeveer één keer per uur (halte Molenbrug). Er is een restaurant in de buurt – het Vennemeer – dat (hoogstwaarschijnlijk) open is, waar je koffie, thee, ijs en appeltaart kan kopen en dan ook naar de wc kan.

Belangstelling om mee te doen? (Ook erg leuk voor kinderen!) Stuur een bericht naar Ilse Duijvestein, de coördinator burgerwetenschappers, via bw_oa@xs4all.nl. Zonder aanmelding langskomen mag ook.

Beeld: Constant van Goor