Een boerenland vol leven in Houten!

Het landschap en de biodiversiteit in de provincie Utrecht herstellen? Wij doen het! Want Land van Ons  maakt van saaie maisakkers, boerenland vol leven in Houten. Doe je mee? 

Historische grond

Ingeklemd tussen Utrecht, Nieuwegein en Houten ligt het nieuwe perceel van Land van Ons. Deze historische cultuurgrond was ooit onderdeel van Kasteel Heemstede. Het was een uitgestrekt park met sierlijke tuinen, hagen en fonteinen. In de 19e eeuw maakte al een deel van de tuinen plaats voor een boomgaard en nog later voor akkers. Het kasteel had een oprijlaan van maar liefst 1800 meter lang. De oprijlaan wordt nu doorsneden door de A27, maar is nog grotendeels herkenbaar in het terrein.  

Land van Ons perceel Houten kasteel Heemstede

Méér biodiversiteit

Door intensieve landbouw is het landschap opgeknipt en de bodemkwaliteit in de afgelopen decennia flink achteruit gegaan. Wij gaan nu aan de slag om op dit stuk erfgoed de biodiversiteit te herstellen. Met de kennis van vroeger en de middelen van nu, geven we een pachter de mogelijkheid om het natuurvriendelijk te beheren. Zo krijgen planten, kruiden, insecten, vogels, wormen en andere organismen opnieuw de ruimte.

Doe je mee?

Wil jij je steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Houten én de rest van Nederland? Word deelnemer in Land van Ons! Al vanaf € 30 per jaar doe je mee en koop je je eerste vierkante meters grond.

Land van Ons perceel Houten middenpad

Bouw ook mee aan een boerenland vol leven

"De grond werd hier uitgeput en had maar één doel: mais oogsten. Doordat wij het land gekocht hebben, kunnen we hier nu eindelijk een kentering in teweeg brengen."

Bram Eigenhuis, perceelcoördinator Houten

Over Land van Ons

Land van Ons is een burgercoöperatie, opgericht om de biodiversiteit en het landschap in Nederland te herstellen. Je kunt bij ons investeren in vierkante meters grond. Met het ingelegde geld kopen we percelen aan. Samen met boeren maken we daar ruimte voor insecten, vogels, hazen, amfibieën en nog veel meer soorten. Iedereen kan meedoen! Door met elkaar eigenaar te worden, kunnen we zélf voor verandering zorgen. Dankzij onze deelnemers hebben wij in korte tijd al 3 miljoen m² (300 ha) boerenland in beheer, waar we direct zijn begonnen met terugbrengen van plant- en diersoorten.

Op onze percelen herstellen we samen met boeren de biodiversiteit en het landschap. We maken een plan waarin biodiversiteit en duurzaamheid vooropstaan; van de beplanting tot de inrichting en het beheer. Onze boeren produceren bijvoorbeeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Planten, kruiden, insecten, vogels, wormen en andere dieren krijgen de ruimte. Zo werken we samen aan een nieuwe manier van leven: lokaal en biologisch, waar mens, dier en natuur weer tot elkaar komen.

Als deelnemer van Land van Ons betaal je 30 euro per jaar, dat is inclusief grond.  Natuurlijk kun je ook altijd extra vierkante meters bijkopen.

Vergroot de biodiversiteit in Houten en de rest van Nederland