Zo gaan landbouw en natuur hand in hand in Bakkeveen!

Op de grens van Friesland, Drenthe en Groningen ligt perceel Bakkeveen: ruim 33 hectare akkers en weilanden. Samen met boer Geert Rozema werkt Land van Ons hier hard aan het herstel van de biodiversiteit en het landschap. Doe je ook mee?

Combinatie van landbouw en natuur

Misschien kom je er wel eens: onze percelen tussen de dorpen Wijnjewoude, Bakkeveen en Waskemeer. Ze grenzen aan verschillende natuurgebieden: de Duurswouderheide, ’t oude Bosch en richting Bakkeveen Landgoed de Slotplaats. Burgercoöperatie Land van Ons hebben deze percelen gekocht om natuurinclusieve landbouw een boost te geven. Dus zonder pesticiden, diep ploegen en kunstmest.

Méér lokale producten

In 2023 teelden we hier erwten en boekweit. Beide gewassen zijn ontzettend goed voor de bestuivende insecten en het bodemleven. In de zomer van 2024 oogsten we ook wintergerst. De producten van ons land, zoals parelgort en couscous, kan je kopen in de webshop van onze korte keten.

Biodiversiteit

In het voorjaar van 2024 zijn we hier gestart met de aanplant van inheemse bomen en struiken langs een perceelrand tussen de al aanwezige elzen. We hebben hier wilg, vlier, sleedoorn, lijsterbes, Gelderse roos en wilde kamperfoelie aangeplant.

Doe je mee?

Wil jij je steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Bakkeveen én de rest van Nederland? Word deelnemer in Land van Ons! Vanaf € 30 per jaar ben je al deelnemer en koop je je eerste vierkante meter grond.

Bouw ook mee aan een boerenland vol leven

Over Land van Ons

Land van Ons is een burgercoöperatie, opgericht om de biodiversiteit en het landschap in Nederland te herstellen. Je kunt bij ons investeren in vierkante meters grond. Met het ingelegde geld kopen we percelen aan. Samen met boeren maken we daar ruimte voor insecten, vogels, hazen, amfibieën en nog veel meer soorten. Iedereen kan meedoen! Door met elkaar eigenaar te worden, kunnen we zélf voor verandering zorgen. Dankzij onze deelnemers hebben wij in korte tijd al 3 miljoen m² (300 ha) boerenland in beheer, waar we direct zijn begonnen met terugbrengen van plant- en diersoorten.

Op onze percelen herstellen we samen met boeren de biodiversiteit en het landschap. We maken een plan waarin biodiversiteit en duurzaamheid vooropstaan; van de beplanting tot de inrichting en het beheer. Onze boeren produceren bijvoorbeeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Planten, kruiden, insecten, vogels, wormen en andere dieren krijgen de ruimte. Zo werken we samen aan een nieuwe manier van leven: lokaal en biologisch, waar mens, dier en natuur weer tot elkaar komen.

Als deelnemer van Land van Ons betaal je 30 euro per jaar, dat is inclusief grond.  Natuurlijk kun je ook altijd extra vierkante meters bijkopen.

Vergroot de biodiversiteit in Bakkeveen en de rest van Nederland