Auteur: Rineke Dijkinga
.Image

Rineke houdt van variatie, dat vind je terug in de afwisseling van de recepten in dit boek. Het is een twist aan bekende gerechten als ‘Lavendelkip met pruimen’ of juist de (niet meer voor ons) onbekende ‘Boekweit-kokospannenkoek’. Bij elk recept staat uitgelegd waarom er voor een specifiek ingrediënt is gekozen en vaak geeft ze praktische tips. Makkelijk als de materie onbekend is. In dit boek staan zeker 100 recepten: ik gebruik ze met regelmaat en we genieten echt van deze gerechten. Het zijn geen omslachtige recepten en vaak met een kort ingrediëntenlijstje (behalve die van Ottolenghi!).

De boeken van Rineke Dijksta onderscheiden zich doordat ze boordevol achtergrondinformatie staan. Zoals in dit boek over hormonen: hoe hormonen werken, hoe je energie aanmaakt maar ook de effecten van stress op je hormonen.

Met de uitspraak: ‘Eten is een noodzaak en bewust eten een kunst’ (Francois de la Roche), benadrukt Rineke dat je eten volop voedingsstoffen moet bevatten zodat je cellen optimaal energie kunnen aanmaken. Leeg voedsel (snacks), zoals wij allemaal kennen, draagt niet bij aan je gezondheid. Ze beschouwt de energie die onze cellen aanmaken dan ook als een soort geld., dat je maar één keer kan uitgeven. Belangrijke organen hebben veel energie nodig. In tijden van stress en ziekte, op dit moment ons niet onbekend, heb je nog meer energie nodig. Anders ontstaat er disbalans in je lijf. Rineke is dan ook een vurig pleitbezorgster van gezonde biologische voeding en op een juiste manier omgaan met de bodem. Alleen een gezonde bodem levert krachtig voedsel vol met vitamines, mineralen en sporen elementen. Onze gezondheid en energie-aanmaak staan rechtstreeks in verband met ons milieu. Ik vind dit boek een aanrader en wacht met smart op de uitgave van haar nieuwste boek, Je brein vitaal.

Nelleke Remerie

Het recept:

Recept: Boekweit- kokospannenkoek (topvoedsel voor je immuunsysteem voor 4 personen)

Ingrediëntenlijstje:

Pannenkoekbeslagvulling
200 gram boekweitmeel

1 volle eetlepel kokosmeel

2 eieren

400 ml kokosmelk( gewone zonder allerlei toevoegingen)

300 ml water

Snufje Keltisch zeezout

salade

1 a 2 stevige peren

400 gram waspeen of winterwortel

Flinke scheut citroensap

Scheut walnootolie

 

1 rode ui gesnipperd

Circa 300 gram zwarte bonen

2 vleestomaten of ongeveer 110 gram zongedroogde tomaten

1 à 2 theelepels Kurkuma

1 teen uitgeperste knoflook

10-12 blaadjes Salie fijngeknipt

Paar takjes Basilicum fijn gesneden

Peper, zout en balsamicoazijn naar smaak

1 scheut olijfolie

Avocado puree, biologische rauwmelkse zuivel of wat zachte schapen- of geitenkaas

Een bakje kiemen

Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken en bak ze in kokosolie. Waarschijnlijk heb je extra beslag over. Bak het beslag dan op en vries de pannenkoeken die je overhoudt in met bakpapier ertussen, altijd handig als je geen tijd hebt om te koken. Snij alle ingrediënten van de vulling en meng ze door elkaar. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Besmeer de pannenkoeken met avocado puree, een toefje biologische yoghurt, hangop of kefir of wat zachte geiten- of schapenkaas. Verdeel de vulling over de pannenkoeken, rol ze op en zet ze vast met cocktailprikkers. Was de wortelen en peer. Rasp beiden fijn en doe er de citroensap en olie door(eventueel nog wat honing). Proef even en serveer de salade naast de gevulde pannenkoek.